logo kunstkolk Boxmeer Kunstkolk
Kunstcollectief Boxmeer
Het landschap voorbij…
Categories: expositie, nieuws

uitnodiging ndda

Van 2 november tot en met 1 december worden in galerie ‘Notre Dame Des Arts’ te Ubbergen werken vertoond van Wil Friesen. De expositieruimte is ondergebracht in de monumentale kapel van ‘De Refter’. In deze bijzondere ruimte zal hij naast zijn fotowerken tevens installatie-achtige opstellingen laten zien.

Wil Friesen maakt overwegend landschappen. Zijn landschappen zijn nooit een allegorie op de schoonheid van de natuur. Altijd vertonen de fotowerken imperfecties. Gebreken die volgens hem bijdragen aan de sfeer die hij in de werken wil leggen. Zijn werken zijn gelaagd. De over elkaar liggende lagen lijken duidelijk te willen maken dat de landschappen meer zijn dan ze laten zien. Ze verbergen geheimen. Door de gelaagdheid van zijn werken, door de bewust toegelaten imperfecties, door de teruggehouden kleuren, weet hij een sfeer in zijn landschappen te leggen die de toeschouwer doet vermoeden dat er meer aan de hand is. Het landschap laat zich in de beelden van Friesen vanuit een andere dimensie zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wil Friesen is eigenlijk geen fotograaf. Hoewel zijn werken niet kunnen worden gemaakt zonder de (analoge) fotografische middelen wil hij zichzelf geen fotograaf noemen. Liever zegt hij dat hij voor het maken van zijn werken het medium fotografie gebruikt. De inmiddels bijna antieke fotografische middelen – analoge camera’s, films, fotopapier, chemicaliën – gebruikt hij op een geheel eigen manier. Tijdens het proces wordt alles toegelaten, mits het bijdraagt aan de sfeer die hij in zijn beelden wil leggen. Het afwijken van het voorgeschreven analoge fotografische proces schept voor hem de juiste omstandigheden om zijn werken te maken. Tijdens het fotografische proces wordt het toeval opgezocht en toegelaten. Niet voor niets noemt hij het toeval zijn partner in beeldvorming.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naast zijn fotografische onderzoek maakt Wil Friesen ook installaties. Tijdens de expositie zal hij op de zaterdagen werken aan een object uit zijn project ‘Masculinum/femininum’. Dit project, dat nog steeds wordt uitgebreid met nieuwe objecten, heeft hij meerdere keren, in een steeds andere opstelling geëxposeerd. Het is de bedoeling om de expositie op 1 december af te ronden met een nieuw object uit dit project.

Tijdens de tentoonstelling zal de expositie op twee middagen muzikaal worden opgeluisterd. Op zondagmiddag 17 november zullen de muzikanten Bart Jacobs en Roelof van Wijngaarden vrije muzikale interpretaties laten horen waarbij ze zich laten inspireren door de sfeer van de expositieruimte en de werken van Wil Friesen. Verder zal op een nog nader te bepalen zaterdag- of zondagmiddag singer/songwriter Niels Gerrits een aantal van zijn zelf geschreven nummers ten gehore brengen. Hij vindt zijn inspiratie in voorbeelden als Nick Drake en Bob Dylan. Zodra de datum definitief bekend is volgt hierover nader bericht.

De expositie is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Galerie ‘Notre Dame Des Arts’
Rijksstraatweg 37
6574 AC Ubbergen

Downloads:
informatieblad expositie ‘Notre Dame Des Arts’
uitnodiging expositie ‘Notre Dame Des Arts’

 

Geen reactie mogelijk.