logo kunstkolk Boxmeer Kunstkolk
Kunstcollectief Boxmeer
Wil Friesen exposeert in het Fotolokaal
Categories: expositie, nieuws

Wil Friesen – Zonder titel

Zomerexpositie in Het Fotolokaal (Tjerkwerd, Friesland) met werken van
Johannes Bosgra, Rob Chevallier en Wil Friesen.
4 juni tot en met 4 september 2022


Johannes Bosgra
De Friese fotograaf exposeert zijn series Murmurations en Stripes. Een grote zwerm van één miljoen spreeuwen vliegen als zwarte pentekeningen in een subliem muzikaal ritme tegen een diepblauwe lucht in de nieuwe serie Murmurations. Gefascineerd door de duizelingwekkende, complex gecoördineerde patronen van dit spreeuwenballet, voelde Johannes zich gedwongen om deze serie te maken. De spreeuwen vormen abstracte landschappen in de lucht in een perfecte choreografie. 
 
De zeegezichten in de serie Stripes bestaan op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Het resultaat is een minimalistische geometrische compositie van rechte lijnen die noch veel figuratieve elementen bevat, noch volledig abstract is. In combinatie brengen de twee elementen een beeld voort dat bijna lijkt te veranderen voor de ogen van de toeschouwer. 

www.johannesbosgra.com

Johannes Bosgra – Murmurations

Rob Chevallier
In een tijd waarin hergebruik van materialen, duurzaamheid en aandacht voor onze leefwereld steeds urgenter wordt, verpakt Rob die boodschap in zijn werken. Zijn foto-objecten zijn driedimensionale, unieke kunstwerken die herinneren aan een schijnbaar zorgeloos verleden. De combinatie met een actuele foto geeft het object een eigentijdse lading. Het kunstwerk wordt een symbool voor de economische wedloop, natuurbehoud en klimaatverandering.   Kringloopkunst als pleidooi voor recycling en een signaal naar overconsumptie.
 
Tijdens de expositie is zijn beroemde, bijna drie meter hoge, installatie “Nederland, (bedreigd) waterland” te zien. De installatie bestaat uit twaalf foto-objecten die hangen aan een uitlaatpijp. Per provincie één foto met verschillende aspecten zoals regenbuien, bomen in het water en ondergelopen velden.

www.robchevallier.com

Rob Chevallier – Zonsondergang (Friesche Wad)

Wil Friesen
Het landschap is voor Wil Friesen een belangrijk thema in zijn werk. Nooit gaat het bij hem om de schoonheid van de natuur. Zijn werken lijken slordig te zijn afgewerkt, met vegen, gedeeltelijk weggevallen of vervaagde beelden, in een enkel geval met daaroverheen roodgeverfde accenten. Soms sprookjesachtig, soms onheilspellend maar altijd met de suggestie van een geheim. Zijn beelden geven de kijker het gevoel dat de landschappen misschien wel meer weten dan ze laten zien….
 
Wil Friesen werkt zowel met analoge als digitale technieken. In beide gevallen worden de processen naar zijn hand gezet. Hij kent daarbij geen terughoudendheid. Er wordt net zo lang gemanipuleerd totdat hij tevreden is met de sfeer die het beeld oproept.

www.wilfriesen.nl

Wil Friesen – Zonder titel

Het Fotolokaal
Kerkstraat 19
8765 LK Tjerkwerd

Openingstijden:
Zaterdag en zondag van 10.32 – 17.28 uur en op afspraak. 

Arthur Wilschut
+31 (0)6 42138125
arthur@hetfotolokaal.nl
www.hetfotolokaal.nl


Geen reactie mogelijk.