logo kunstkolk Boxmeer Kunstkolk
Kunstcollectief Boxmeer
Kunstkolkroute 2021
Categories: nieuws


Na een jaar van noodgedwongen stilte pakken de leden van kunstcollectief Kunstkolk Boxmeer de draad weer op. Op 11 en 12 september wordt – in aangepaste vorm – de eerste Kunstkolkroute georganiseerd. Daarmee wordt het idee van de vanouds vertrouwde open atelierroute verlaten.
Toch is het ook weer niet zó anders. Terugkijkend op de afgelopen jaren was te zien dat de route geleidelijk aan een andere vorm kreeg. Het idee van de open ateliers bleef maar er kwam ook ruimte voor locaties waar meerdere Kunstkolkleden gezamenlijk hun werk presenteerden. De benaming klopte dus niet meer helemaal. Daarom wordt vanaf 2021 gesproken van de ‘Kunstkolkroute’.

Kunstkolkroute 2021

Om bekende redenen is de route in 2020 niet doorgegaan. Dit jaar ziet de Kunstkolk wel een mogelijkheid om zich weer aan de buitenwacht te presenteren. Dat gebeurt met de eerste Kunstkolkroute, zij het dat deze in aangepaste vorm wordt georganiseerd. Er is voor gekozen om In de route een beperkt aantal – drie – locaties op te nemen die op een redelijke afstand van elkaar liggen. Op iedere locatie wordt een expositie ingericht waarin werk is te zien van alle Kunstkolkers. Er wordt geen opening gehouden, er zijn geen gastkunstenaars uitgenodigd en er zijn geen facilitaire voorzieningen op de locaties. De exposities worden ‘corona-proof’ ingericht.

Project ‘doorgeven’

Bijzonder in deze route is de presentatie van de kunstwerken die door de Kunstkolkers zijn gemaakt in het kader van het project ‘doorgeven’. Begin 2020 hebben de leden met elkaar afgesproken om met het begrip ‘doorgeven’ als thema een kunstwerk(je) te maken. Het idee is dat het ene lid een kunstwerk(je) van zijn of haar hand aan een ander lid ‘doorgeeft’ en deze laatste maakt er naar eigen inzicht en idee een eindkunstwerk van.
Met dit project hebben de Kunstkolkers zichzelf uitgedaagd, of misschien wel gedwongen, om buiten hun vertrouwde discipline te denken en te werken. Voor enkelen was het een worsteling, voor anderen een bijna vanzelfsprekende vervolghandeling. Maar hoe het ook is beleefd en verwerkt, het project heeft een collectie originele, verrassende kunstwerken opgeleverd.
De ‘doorgeef’-werken zijn te zien in een aparte ruimte van het kloosterhuis te Sambeek. Ze zijn te koop. Een deel van de opbrengst van de verkochte ‘doorgeef’-werken is bestemd voor de organisatiekosten van de Kunstkolkroute.

marijke van bergen – aanzet
milian van stokkum – eindkunstwerk

locaties
– Kloosterhuis, Grotestraat 69, Sambeek
– Zandsteeg 4, Sambeek
– Groeningsestraat 32, Groeningen


open

zaterdag 11 en zondag 12 september van 11.00 tot 17.00 uur.

De deelnemende leden van de Kunstkolk zijn aanwezig.


Geef een reactie

U moet zijn ingelogd om een reactie te geven.