logo kunstkolk Boxmeer Kunstkolk
Kunstcollectief Boxmeer
Expositie Garnizoenskerk Ravenstein
Categories: expositie, nieuws

Het landschap voorbij #5

In 2014 is Wil Friesen gestart met een reeks steeds wisselende exposities met als titel ‘het landschap voorbij’. Met deze exposities wil hij onderzoeken hoe hij zich in beeldende zin verhoudt met het landschap. Dat blijkt niet tot een onmiskenbaar duidelijk antwoord te leiden. Het blijft vragen oproepen. Vragen zoals: kan het landschap zich gebeurtenissen herinneren of heeft het landschap mededogen? Vragen die hijzelf niet kan of wil beantwoorden. In zijn fotowerken biedt hij de beschouwer een mystiek beeld. Soms een verontrustend gevoel oproepend, soms met een sprookjesachtige inhoud. Met de beelden van Wil Friesen wordt de kijker uitgenodigd om zijn geest te openen voor de gedachte dat landschappen gewaarworden, dat ze meer weten dan ze laten zien…

In de Garnizoenskerk te Ravenstein is van 21 tot en met 30 september de vijfde editie te zien van zijn expositie-reeks ‘het landschap voorbij’. De religieuze omgeving van de Garnizoenskerk blijkt een unieke plek die de mystieke sfeer in de landschapsbeelden van Wil Friesen versterkt.

 


Installatie nabeelden
De sobere sfeer van het kerkelijke interieur biedt ook de juiste setting voor het presenteren van de installatie nabeelden. Deze installatie is in 2016 voor de eerste en tot nu toe enige keer gepresenteerd. Uitgangspunt voor de installatie vormt het kruisbeeld dat tot in de jaren zestig van de vorige eeuw een herkenbaar en soms dominant attribuut was in de huiskamer van veel katholieke gezinnen.

 


Project glasnegatieven, 3e variant
Naast deze installatie is ook de derde variant te zien van het project glasnegatieven. In dit project worden glasnegatieven gebruikt waarop portretten staan die in de jaren ’30 – ’40 van de vorige eeuw zijn gemaakt. In de varianten worden de glasnegatieven als ‘materiaal‘ gebruikt voor het maken van op zichzelf staande kunstwerken.
De derde variant is opgebouwd uit daglichtbelichtingen van een aantal van deze glasnegatieven. Door deze techniek zijn beelden ontstaan met een verschillende intensiteit en kleur. De afgebeelde mensen lijken verder ‘weg te zakken’ uit onze herinnering. De installatie brengt ons onvermijdelijk bij gedachten over de vergankelijkheid van het bestaan.
Een gedachte die misschien wel in al de werken van Wil Friesen zit opgesloten.

De expositie start op vrijdag 21 september met een preview van 18.00 tot 20.00 uur.
Verder is de expositie geopend op:
zaterdag 22 september van 11.00 tot 17.00 uur
zondag 23 september van 11.00 tot 17.00 uur
vrijdag 28 september van 11.00 tot 17.00 uur
zaterdag 29 september van 11.00 tot 17.00 uur
zondag 30 september van 11.00 tot 17.00 uur.
De kunstenaar is tijdens de openstellingstijden aanwezig.

Garnizoenskerk
Servetstraat 1
Ravenstein

Geen reactie mogelijk.