logo kunstkolk Boxmeer Kunstkolk
Kunstcollectief Boxmeer
Horen, zien en zwijgen: een belevenis!
Categories: expositie, nieuws

Horen, zien en zwijgen
Prachtig weer, muziek die je hart een sprongetje laat maken, boeiende kunst op een mooie manier gepresenteerd op drie prachtige locaties. Wat wil een mens nog meer? Een koele drank misschien?Ook die was er! Alle voorwaarden voor een geweldig kunstweekend waren aanwezig. Tien jaar Kunstkolk was een succes! Op drie locaties hadden de Kunstkolkers drie exposities ingericht waarbij voor elke expositie was uitgegaan van een van de thema’s horen, zien of zwijgen. Niet echt gemakkelijk om deze abstracte begrippen een verbeelding te geven.
Toch is het de Kunstkolkers gelukt om drie volwaardige exposites in te richten in een opstelling waarin een verbinding is gelegd tussen de kunstwerken onderling en de omgeving waarin de kunst was geplaatst. Alle Kunstkolkers hebben voor de drie exposities werken aangeleverd. Sommigen hebben speciaal voor deze gelegenheid nieuw werk gemaakt met de thema’s als inspiratiebron. Anderen hebben bestaand werk gepresenteerd in de context van de drie thema’s. 

kunstroute 2016

kunstroute 2016, locatie Groeningen

Inspirerende opening
De openingsmanifestatie op vrijdagavond was buitengewoon treffend afgestemd op de drie thema’s. Verhalenvertelster Marijke van Bergen wist de vele bezoekers te boeien met drie prachtige vertellingen waarin ze de diepere betekenis van de begrippen horen, zien en zwijgen duidelijk maakte. De verhalen werden afgewisseld met speciaal uitgezochte muziek, uitgevoerd door de Fanfare van de  Vierde Hoedanigheid. Daarmee werd onmiskenbaar een verbinding gelegd met de wijsheid die uit ieder verhaal kon worden geleerd. Ook de burgemeester was geïnspireerd door de inhoud van de thema’s en schuwde in zijn openingswoord het persoonlijk statement niet.
Veel bezoekers hebben nog lang vertoefd in de hal van het gemeentehuis die door de fijnzinnig opgestelde kunstwerken een weekend lang een museale uitstraling had. 

kunstroute 2016, gemeentehuis

kunstroute 2016, gemeentehuis

Drie sfeervolle locaties
Op zaterdag en zondag hebben talrijke kunstliefhebbers de gelegenheid te baat genomen om een bezoek te brengen bij een van de drie locaties. De locaties hadden ieder hun eigen kenmerkende sfeer.
De hal van het gemeentehuis, strak gestyled en met veel binnenvallend licht, had een open sfeer waarin ruimte werd gegeven aan de kunst.
De unieke buitenlocatie van Anneke in Sambeek waarin met name de ruimtelijke kunst in een oase van landelijke rust een bijna natuurlijke verbinding aanging met de sprookjesachtige omgeving. Maar ook de schilderijen hadden in de speciaal opgerichte tent een waardige en passende behuizing.
In de sfeervolle binnenruimte van Marijke in Groeningen werd de kunst gepresenteerd in een tijdelijk als tentoonstellingsruimte ingerichte stal die het aanzien kreeg van een heuse galerie. Buiten kon men de perfecte synthese ervaren tussen de tuin en de daarin opgestelde beelden. De verrassende combinatie tussen beide elementen riep het gevoel op dat het nooit anders was geweest.
Kortom, er kan worden vastgesteld dat de Kunstkolkers er in zijn geslaagd om in de drie exposities de samenhang tussen thema, kunst en omgeving tot een boeiende verbeelding te maken.
 

Het prachtige weer heeft veel kunstliefhebbers op de been gebracht. De route kon voor een deel worden gecombineerd met de tentoonstellingen van de Kunst van het Geloven.
Wie zegt dat Boxmeer geen kunst te bieden heeft, hoort niet, ziet niet en doet er beter het zwijgen toe!

Geen reactie mogelijk.