logo kunstkolk Boxmeer Kunstkolk
Kunstcollectief Boxmeer
Wil Friesen
Categories: leden

Wil Friesen“…In plaats van met verf maak ik beelden die met fotografische materialen tot stand worden gebracht. Het resultaat is geen foto in de traditionele betekenis, maar wel altijd iets dat niet zonder fotografische processen tot stand had kunnen komen. Voor mij betekent deze manier van werken ook werken met analoge middelen. De analoge fotografische processen geven mij de ruimte om van de spelregels af te wijken en zo tot nieuwe inzichten te komen…”

Landschappen
Een van de grote thema’s in mijn werk is het landschap. Het landschap is al eeuwenlang een op zichzelf staand onderwerp in de beeldende kunst. Kennelijk blijft het de mensheid intrigeren want ook in de hedendaagse kunstuitingen is het landschap een niet weg te denken thema.
Het landschap anno nu wordt in sterke mate gevormd door de mens. Dit gegeven staat lijnrecht tegenover het gevoel dat een imposant landschap bij ons oproept. We blijven onszelf voorhouden dat het landschap een stukje ongerepte natuur is, dat zichzelf vormt en dat onafhankelijk van onze ingrepen blijft voortbestaan. Met deze voorstelling verheffen we het landschap boven de tijdelijkheid van de mens. Deze houding lijkt terug te willen grijpen op de gevoelens die bij de landschapsschilders uit de romantische periode overheersten: de nietigheid van de mens tegenover de grootsheid van de natuur.

Geheimen
In de manier waarop ik de landschappen verbeeldt lijkt ook de romantiek door te klinken. Het landschap zie ik als iets dat zich alleen aan eigen wetten houdt. Het landschap is autonoom, gaat zijn eigen gang. Door toedoen van de mens gebeuren er dingen in de natuur. Dingen waar we niet altijd trots op  zijn. Maar het stopt de natuurlijke processen niet. Het is een kwestie van tijd maar uiteindelijk herneemt het landschap zijn eigen oorspronkelijkheid en worden alle uiterlijke sporen van de daden en ingrepen van de mens toegedekt. En wat er gebeurd is, wordt door het landschap tot geheim verklaard. Het landschap verbergt dus geheimen. Deze gedachte intrigeert en inspireert mij.  Via de fotografie en vooral door de manier waarop het medium gebruikt kan worden probeer ik beetje bij beetje tot deze geheimen door te dringen. Mijn landschappen zijn voorzichtige pogingen om flarden van deze geheimen te ontsluieren. Of dat lukt, is aan de toeschouwer. In ieder geval is er de suggestie dat de landschappen meer zijn dan ze laten zien.

De fotowerken worden volgens het analoge systeem gemaakt. Daarbij maak ik gebruik van midden- en grootformaat camera’s. In alle fases van het (analoge) proces – van de opname tot en met de afdruk – wordt bewust afgeweken van de standaard. Toeval krijgt ruimte, wordt uitgedaagd, en wordt een belangrijke medespeler in de uiteindelijke beeldbepaling. De werken zijn daardoor altijd unicaten. Alle opnames en prints zijn op zwart-wit materiaal gemaakt. De definitieve barietprint is ten slotte handmatig ingekleurd met transparante olieverf.

website: www.wilfriesen.nl
e-mail:  info@wilfriesen.nl

Geen reactie mogelijk.