logo kunstkolk Boxmeer Kunstkolk
Kunstcollectief Boxmeer
Kunstkolkers in het Maasziekenhuis
Categories: expositie, nieuws

Na het slechten van kleine, grote en verborgen hindernissen is het de vertegenwoordigers van de Kunstkolk en het Maasziekenhuis uiteindelijk gelukt om tot een overeenkomst te komen. In het tweede lustrumjaar van de Kunstkolk zal gestart worden met kunstexposities in het Maasziekenhuis. De exposities zullen een wisselend karakter hebben en zullen plaatsvinden in de hal van het ziekenhuis en eventueel in de voortuin bij de hoofdingang.
Nadat begin dit jaar is gestart met werk van Paulien Korte is het nu de beurt aan Adriaan van Rossen en Gijs van Lanen, toevallig beiden afkomstig uit Overloon.

werk van Gijs van Lanen (l) en Adriaan van Rossen (r)

Adriaan, gepensioneerd werktuigbouwkundige, is via de keramiek en klei terecht gekomen in het beeldhouwen. Zijn werk kenmerkt zich door een grote variëteit in materialen. Hardsteen, brons, hout en de zachtere albast of serpentijn. OOk het graveren van eierschalen (van de Nandoe) behoort tot zijn arsenaal. Het merendeel van de werken wordt gekenmerkt door non-figuratieve vormen. De laatste tijd heeft hij zich vooral gestort op het graveren van potloodpuntjes. Minibeeldjes in de punt van een timmermanspotlood. Wel een vergrootglas voor nodig (zie vanaf nr. 73 op www.artisculp.nl).

Gijs van Lanen maakt ook beelden, maar ze zijn toch weer compleet anders. Hij is een aantal jaren geleden begonnen met werken in gasbeton, een leuk materiaal maar wel erg stoffig. Daarna bij toeval uitgekomen bij wortelhout. Na grondige bewerkingen zijn hierin vaak prachtige vormen te herkennen. Het zijn ware bodemschatten. Het is ook de intentie van Gijs om de natuurlijke structuren in het hout zoveel mogelijk te behouden. Het hout moet voor zich spreken en dat doet het. De sokkels van metaal, vervaardig door kunstmid Juul Baltussen, versterken het geheel. Het dode hout komt als het ware weer tot leven. Het is een soort recycling dus (www.gijsvanlanen.nl).

Kom gerust eens kijken naar de expositie, die zowel voor de hoofdingang als in de hal van het ziekenhuis is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het ziekenhuis.
Vanaf 26 april tot eind augustus. Daarna komt er een nieuwe expositie met werk van andere leden van de Kunstkolk. Daarover later meer.

 

Geen reactie mogelijk.