logo kunstkolk Boxmeer Kunstkolk
Kunstcollectief Boxmeer
Alles voor de kunst…
Categories: expositie, nieuws

yvetteinstall02

In het kader van de zevende open atelierroute van de Kunstkolk is op vrijdag 6 september door een aantal Kunstkolkers hard gewerkt aan de inrichting van de overzichtsexpositie in de hal van het gemeentehuis. Het is de eerste keer dat de Kunstkolk te gast is in het gemeentehuis. Het was daarom behoorlijk zoeken voordat de juiste opstelling werd gevonden en de expositie haar uiteindelijke vorm kreeg.

Een van de exposerende kunstenaars is Yvette Ahsmann, bekend van de indrukwekkende installaties met groepen uit haar ‘verborgen volk’. Bij de voorbereidingen hebben Gijs van Lanen en Wil Friesen verschillende mogelijkheden overdacht om Yvette in de situatie te brengen haar ‘volk’ op een juiste manier te installeren. De hoge open binnenruimte boven het baliegedeelte zou fantastisch zijn, maar dat was in praktische zin niet mogelijk. Door naar boven te kijken kwamen Gijs en Wil als vanzelf uit bij het glazen dak van het gemeentehuis. Samen met Jos Versteegen van de gemeente werd meteen het dak op gegaan en bekeken of er mogelijkheden waren. 20130906_101358_resizedHet wàs mogelijk, het glazen dak was stevig als een dikke laag ijs. En ondanks dat zowel Gijs als Jos direct aangaven niet het dak op te gaan is het plan aan Yvette voorgelegd. Hoewel ze er niet meteen een beeld bij had werd ze wel door het idee getriggerd.

En zo kwam het dat Yvette Ahsmann en Wil Friesen vrijdagochtend, op een warme nazomerse dag in de felle zon, met een aantal beelden uit het ‘volk’ van Yvette op het dak van het gemeentehuis in de weer waren. De zware beelden gingen vanuit de geborgenheid van hun ‘huis’ in Maashees naar het gemeentehuis en vervolgens van de begane grond naar het dak. Sommige beelden wegen zo’n slordige 30 kilo, dus dat is zwaar werk. Meestal, en ook deze keer, wordt Bart, partner van Yvette, ingeschakeld om dit sjouwwerk tussen de bedrijven door te doen. Gelukkig was daar ook Jos van de gemeente en was daar Wil die met de ledematen naar boven gingen.
Eenmaal boven moesten de beelden in de juiste opstelling op het glazen dak worden gelegd. Daarvoor moest wel iemand dat glazen dak op! Yvette zag het niet zitten. Wil vond het wel een leuke uitdaging. En kon het gebeuren dat op de zesde  september op een hoogte van ruim 12 meter werd gewerkt aan een monumentale installatie. De beelden werden op een dikke laag dekens gelegd zodat ze voorzichtig over het glas konden worden geschoven. Posities werden bepaald, dekens onder de beelden uigehaald, naar beneden om te kijken hoe het geheel was geworden, terug naar boven, … opnieuw dekens eronder, voorzichtig schuiven, ….. enz.  20130906_104710_resizedEn dat verschillende keren achter elkaar in dezelfde volgorde… Hoezo wordt er door kunstenaars niet hard gewerkt??

Voor degenen die de overzichtsexpositie tijdens het open atelierweekend op 7 en 8 september in het gemeentehuis hebben gemist is er nog volop gelegenheid om de spectaculaire installatie op het glazen dak te zien.

Als onderdeel van de pilot Kunstmuur blijft de installatie op het dak van het gemeentehuis tot in de laatste week van september.
Gaat dat zien!!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geen reactie mogelijk.