logo kunstkolk Boxmeer Kunstkolk
Kunstcollectief Boxmeer
Kunstkolk genomineerd!!!
Categories: nieuws

logo updated geelKunstkolk genomineerd
Kunstcollectief Kunstkolk Boxmeer is een van de drie genomineerden voor de Dr. PeelenCultuurprijs 2014. De winnaar wordt op zaterdag 6 september 2014 bekendgemaakt in ‘de Weijer’ te Boxmeer. De prijs wordt uitgereikt door burgemeester van Soest en wethouder mevr. Hendriks-van Haren. Iedereen is welkom vanaf 16.30 uur. De prijsuitreiking zal rond 17.00 uur plaatsvinden.

Dr. PeelenCultuurprijs
Beeld Dr Peelencultuurprijs
In 2005 werd de Dr. PeelenCultuurpijs ingesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxmeer. De prijs is bestemd voor een persoon of organisatie die opvallende activiteiten op cultureel gebied in de gemeente Boxmeer heeft georganiseerd. Het college wil met de Dr. PeelenCultuurprijs haar waardering tonen voor degenen die zich inzetten op cultureel gebied en anderen stimuleren dit ook te doen om zo het aanbod en de deelname aan cultuur in de gemeente Boxmeer te bevorderen.

Cultuurminnaar Antonius Peelen
De prijs is vernoemd naar Antonius Wilhelm Peelen, die leefde van 1601 tot 1667. Peelen was een veelzijdig en wijs man en zeer betrokken bij de lokale omgeving. Hij was niet alleen arts, priester en de laatste wereldlijke pastoor van Boxmeer, maar ook deken van het Land van Cuijk en lid van een kerkelijke rechtbank. Hij stichtte het klooster Elsendael, bedoeld als school voor meisjes.
Zijn belangstelling voor cultuur laat Peelen op meerdere terreinen zien. Als medicus beschreef hij de laatste levensdagen van graaf Albert van den Bergh in het Kasteel van Boxmeer. Hij had een uitgebreide bibliotheek en meerdere schilderijen. Daarnaast was hij musicus, verzamelaar van muziekinstrumenten en ontwerper van de zangzolder in de kerk.

 

Geen reactie mogelijk.